Alimentació saludable i conciència alimentaria

Os dejo este artículo de nuestra amiga y terapeuta Violant Flores, quien nos va a contar sobre una de sus grandes pasiones:
La alimentación.

Espero que disfrutéis como yo lo he hecho.

 

 

Dir que la societat en què vivím està saturada per una gran quantitat d’informació referida a l’alimentació, no és dir res de nou. Avui en dia les persones reben infinitat d’estímuls visuals, sensitius, cognitius…, que fan que els sigui veritablement difícil saber el que li convé a cadascú o el que vol fer amb la seva alimentació sense caure en trampes publicitaries o de la indústria alimentaria, a més a més, si li afegim l’ideal d’imatge que aquesta societat te com el que “hauria de ser”, l’ideal de perfecció, de cossos de talles 34, de bellesa…, encara ho posen més difícil ja que la majoria de les persones no estan contentes amb el  seu cos, el que les duu a decidir quina alimentació volen segons els resultats que volen obtenir per a millorar aquesta insatisfacció.

Hi ha persones que sense voler canviar d’arrel el que ha estat la seva manera d’alimentar-se des de la infantesa, proven diferents dietes per aconseguir els resultats que desitgen i d’aquesta manera, apropar-se una miqueta més al concepte teòric del que creuen que és l’alimentació saludable. Depenent de la relació que la persona tingui amb el cuidar-se a ella mateixa escollirà diferents tipus de dietes: les que en un periòde de temps inferior aconsegueixen resultats més ràpids i que la gran majoria són per a aprimar-se o depurar (dietes hiperprotéiques, amb el nom del seu creador, dietes on s’ingereix un sol aliment…) i que tenen poc a veure amb cuidar-se a un mateix i que cal -en molts casos- un seguiment mèdic degut a la pujada dels nivells d’àcid úric, estrenyiment o càlculs renals.

Per a persones que estan més properes amb el cuidar-se o que volen fer les coses amb l’ajuda d’un professional i estan disposades a fer un canvi en els seus hàbits alimentaris, hi ha les dietes que poden ser de més llarga durada i més lentes en resultats i són totalment personalitzades. En aquestes dietes la persona fa el que el professional li recomana  esperant que al acabarla s’hagi produït aquest canvi d’hàbits del que tothom parla i ben pocs aconsegueixen. Aquesta dificultat en el canvi d’hàbits alimentaris és deguda a la manca de consciència en el que es fa de forma habitual, el que porta a  repetir-los de nou quan la persona es torna a relaxar amb l’alimentació, un cop aconseguits els objectius de la dieta.

Per una altre costat hi ha persones disposades a fer un canvi més radical en la seva alimentació, ja sigui per motius de salut, perquè han llegit, han escoltat, perquè en el  seu cercle d’amistats és el que està de moda, perquè ideologicament és el que han de fer…, diferents formes d’alimentar-se que duen de forma intrínseca el segell de saludable i que la persona experimenta amb la finalitat de sentir-se millor, de millorar la seva salut, d’estar més en una ideologia determinada…i que a vegades es contradiuen les unes amb les altres al dir que tal tipus d’aliment s’ha o no de consumir i porten a la persona a un terreny d’inseguretat i de no saber què fer o quina linea escollir.

Algunes d’aquestes opcions, més que dietes són filosofies, maneres d’entendre la vida i miren  l’alimentació de forma integrada amb tots els altres aspectes de la persona (macrobiòtics, ovo-lácteo-vegetarians, vegans…).

En aquest últim cas, les persones tampoc tenen molta consciència alimentaria, encara que si posen més atenció al que mengen i estan pendents de que sigui saludable.

Llavors, es podria dir que una persona que està pendent del que menja, que el producte sigui de bona qualitat, que sigui de temporada, que sigui de proximitat, que les quantitats que menja siguin les adequades, que faci una alimentació variada, colorida, amb diferents textures…, aquesta persona està portant a la pràctica el que la teoría ens diu que s’ha de fer per a estar sa i saludable i per tant, la persona estarà practicant una bona alimentació saludable, i des d’on ho fa?

Posem l’exemple d’una persona que decideix visitar a un professional per a que li faci una dieta amb la finalitat d’aprimar-se. Per tots és conegut que un nutricionista de la linea “oficial” (em refereixo a que no sigui d’una línea més naturista) posarà entre altres coses amanides i formatge fresc a la dieta d’aquesta persona, si pel contrari la persona va a un professional de la linea macrobiótica, aquest professional no li posará ni láctis ni amanides a l’hivern, llavors,  com escollir quina linea li pot anar millor a aquesta persona que es vol aprimar? I la cosa es complica molt més perquè jo he posat dos exemples, però – com he comentat al principi- hi ha milers d’opcions per a escollir que dificulten a les persones enlloc d’ajudar-les.

Per a poder escollir és imprescindible adonar-se del que un fa, que la persona posi consciència en el que fa per a poder descartar el que li serveix del que no li serveix i posar consciència també en el seu cos, per a que es pugui adonar del que li cau be i del que el seu cos rebutja. Aquesta part és especialment important, perquè no a tothom li ha de caure be un aliment que està en la categoria de “saludable”. Posant atenció al cos es pot saber quins aliments són saludables per a cada un de nosaltres, deixant de costat les teories i d’aquesta forma poder mantenir una relació sana amb la nostra alimentació i el que fem amb ella.

L’alimentació saludable es refereix a conductes alimentaries  enfocades cap a la salut, la consciència alimentaria está enfocada cap a l’adonar-se del que es fa, sigui saludable o no.

Si la persona s’adona del que fa, de com li cau el menjar, quins aliments li són de més difícil digestió, quins aliments li produeixen cremor, que li inflen…, podrá decidir si vol seguir prenent-los encara que sàpiga quin efecte li fan.

Quan les persones saben que és el que fan poden reponsabilitzar-se dels seus actes i assumir-los com a propis i per tant, poden escollir amb la llibertat de saber que el que fan és decisió própia. D’aquesta manera, la relació que una persona mantingui amb el seu cos també serà diferent i no es deixarà influir ni es creurà tot el que les publicitats diuen. La persona podrà definir més facilment el que li  serveix o el que vol canviar i tindrà més eines per a poder-ho fer.

 

 

Com sempre, posar consciència en el que fas per a poder decidir el que vols.

Salut!

 

adminAlimentació saludable i conciència alimentaria